Sterke afname van pesticidegebruik bij gemeenten

Sterke afname van pesticidegebruik bij gemeenten

Het pesticidegebruik bij de Vlaamse gemeenten is vorig jaar door een striktere regelgeving sterk afgenomen. Zowat een kwart van de Vlaamse gemeenten maakt intussen geen gebruik meer van pesticiden, zo blijkt uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Na een afbouwperiode die al in 2004 werd ingezet, geldt er sinds 1 januari 2015 in principe een verbod op het gebruik van pesticiden door de openbare besturen. Maar onder specifieke omstandigheden kan nog altijd van dat verbod worden afgeweken.

Uit het rapport van VMM over het pesticidegebruik in 2015 blijkt dat intussen in 87 van de 308 Vlaamse gemeenten (28 procent) een absoluut nulgebruik geldt. Daarnaast zitten nog 90 gemeenten aan een erg beperkt gebruik van tussen de 0 en 1 kilogram werkzame stof. De overige 131 Vlaamse gemeenten blijven dus wel nog vlot de gifspuit hanteren, voornamelijk op begraafplaatsen en sportterreinen.

Wel blijkt dat het verbod tot een forse daling van het pesticidegebruik bij de gemeenten heeft geleid. In vergelijking met 2014 is hun gemiddelde pesticidegebruik namelijk gedaald van 17 naar 4 kilogram, wat een daling is met maar liefst 76 procent.
Het totale pesticidegebruik in 2015 bedroeg 8,8 ton werkzame stof, zo blijkt ten slotte nog uit het rapport. De federale overheid staat in voor zowat tachtig procent daarvan, maar dat heeft vooral te maken met het pesticidegebruik op de spoorweginfrastructuur.

bron: Belga