Loodsen: "Onmiddellijk stiptheidsacties als overleg met kabinet-Weyts niets oplevert"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Maandag zitten vertegenwoordigers van de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) samen met het kabinet-Weyts over hervormingen in het loodswezen. Levert dat voor de loodsen niet het gewenste resultaat op, dan willen ze onmiddellijk stiptheidsacties opstarten, klinkt het zondagavond. In maart werd in Antwerpen na lang onderhandelen een akkoord bereikt tussen de Vlaamse overheid en de Beroepsvereniging van Loodsen (Bvl) over een optimalisatie van het loodswezen. Er werden onder meer extra premies beloofd voor het beloodsen van de grootste containerschepen. Ook wordt gekeken naar efficiëntiemaatregelen, zoals het opheffen van het onderscheid tussen zee- en rivierloodsen.

De BvL stelt echter dat het kabinet-Weyts vrijdag besliste een tweede deel van het akkoord, over procedures en een stappenplan, niet meer te respecteren: "Men probeert ons nu, nog voor het jaareinde, efficiëntieverlagende maatregelen op te dringen. Daarenboven worden zelfs, zonder enige vorm van overleg, wijzigingen aangebracht in het Vlaams Personeelsstatuut."

De neutrale vakvereniging ziet daarin een "provocerende houding", die de organisatie naar eigen zeggen tot acties dwingt.

Als maandag overleg met het kabinet van Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) niet het gewenste resultaat oplevert, start men "met onmiddellijke ingang" stiptheidsacties op, klinkt het zondagavond. "Hierbij zal steeds een minimale dienstverlening gewaarborgd blijven. Ten gevolge van deze acties zijn grote vertragingen voor het scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen en Gent te verwachten."

De BvL vervroegt zo een actie-aanzegging die aanvankelijk was ingediend voor de 24ste, een dag nadat er mogelijk beslissingen zouden worden getroffen op een overleg met de vakbonden, waar BvL niet op aanwezig is.

bron: Belga