Groen pleit voor heffing op dierproeven

Groen pleit voor heffing op dierproeven

Oppositiepartij Groen stelt voor om in Vlaanderen een taks op dierproeven in te voeren. De opbrengsten uit die taks zouden dan gaan naar een fonds dat alternatieven voor dierproeven uitwerkt. Op die manier wil Groen het aantal dierproeven – in 2015 werden 240.000 dieren gebruikt bij proeven – verminderen. Elk jaar worden in Vlaanderen tussen de 200.000 en 300.000 proefdieren gebruikt in meer dan 120 erkende laboratoria. Drie kwart van de proefdieren zijn knaagdieren. Daarna volgen vissen en vogels als grootste groepen.
In 2015 ging het volgens Groen-parlementslid Bart Caron om 240.000 dieren, waarvan 150.000 knaagdieren. Maar er zijn ook 1.859 honden en katten gebruikt bij experimenten. Caron: “Die officiële cijfers zijn veel indrukwekkender dan wat men doorgaans denkt”. Bovendien blijkt dat 1 op de 5 proefdieren af te rekenen krijgt met “ernstig ongerief” en dat bijna 5 procent de proeven niet overleeft.
Het Groen-parlementslid dient een resolutie in om de praktijk waar mogelijk af te bouwen. “De overheid heeft de plicht dierenleed maximaal te vermijden. Het Vlaams parlement moet vragen dat de bedrijven en universiteiten veel actiever inzetten op de alternatieven voor dierproeven”.
Concreet pleit Caron in zijn voorstel voor een heffing op dierproeven. Caron: “Met de opbrengst daarvan financieren we een fonds dat alternatieven voor de dierproeven op punt stelt”.
Caron hoopt dat andere partijen zijn voorstel zullen steunen.

bron: Belga