Geweld Syrië – “Militair ingrijpen in Syrië zou leiden tot escalatie”

Geweld Syrië - "Militair ingrijpen in Syrië zou leiden tot escalatie"

“Militair ingrijpen kan de situatie in Syrië nog meer doen escaleren.” Dat zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Bild am Sonntag. De Noor verdedigt zo militaire terughoudendheid van de NAVO-landen in het Syrische conflict. “We zouden zo het risico nemen dat het conflict nog groeit. Of dat nog meer onschuldige mensen sterven”, aldus Stoltenberg. Vaak zijn kosten van de inzet van militaire middelen groter dan de opbrengst ervan. Daarom zijn de NAVO-lidstaten tot de conclusie gekomen “dat de inzet van militaire middelen het verschrikkelijke conflict nog verschrikkelijker zou maken”, aldus de secretaris-generaal.
Ondertussen wachten in de belegerde delen van de Syrische stad Aleppo duizenden mensen op hun evacuatie. Het evacuatieproces dat in gang werd gezet door het regime werd vrijdag stopgezet omdat de rebellen volgens het regime het akkoord rond een tijdelijk staakt-het-vuren hadden geschonden. Zaterdagavond arriveerden in de noordwestelijke dorpen Fua en Kafraja wel al 25 bussen om ongeveer 1.500 gewonden, vrouwen en kinderen in veiligheid te brengen.
De voorzitter van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) Manfred Weber (CSU) pleit er in Bild nog voor om 20.000 Syrische vluchtelingen extra op te vangen in de Europese Unie. “Zo kan een humanitaire ramp in Aleppo vermeden worden”, zegt hij.

bron: Belga