Dries Mertens legt Torino in zijn eentje over de knie

Napoli heeft zondag op de zeventiende speeldag in de Italiaanse Serie A Torino in een spektakelstuk geklopt met 5-3. Rode Duivel Dries Mertens was met maar liefst vier doelpunten de absolute uitblinker bij de Napolitanen.

Mertens, die op de vorige speeldag ook al drie doelpunten scoorde in de 0-5 zege bij Cagliari, ontbond na dertien minuten de eerste keer zijn duivels. De Leuvenaar reageerde gevatter op een voorzet van Callejon en trapte de 1-0 voorbij Torino-keeper Joe Hart. Enkele minuten later scoorde Mertens (18.), op penalty, zijn tweede van de namiddag, nadat hij zelf de strafschop had uitgelokt. Vier minuten later versloeg de Rode Duivel Hart voor een derde maal, toen hij een rebound benutte en de bal in twee tijden voorbij de Engelse doelman schoot.

Na de pauze scoorde Belotti (58.) tegen voor Torino, maar Chiriches (70.) diepte, na knap voorbereidend werk van alweer Mertens, de kloof opnieuw uit. Rossettini (76.) zorgde voor de 4-2, maar nauwelijks enkele ogenblikken later tekende Mertens (80.) met zijn vierde treffer, een knappe lobbal, voor de 5-2. Falque (84.) zette nadien de 5-3 eindstand op het bord.

Mertens speelde de hele partij voor Napoli. De ex-speler van PSV is de eerste voetballer in meer dan 42 jaar die in twee opeenvolgende matchen in de Serie A een hattrick scoort.

In de stand stijgt Napoli (34 punten) dankzij de zege naar de derde plaats, op een punt van AS Roma en acht van leider Juventus.

Udinese, met Sven Kums negentig minuten op het veld, klopte Crotone in eigen huis met 2-0. Cyril Théréau (43. en 61.), ex-Anderlecht en -Charleroi, trof tweemaal raak. Noë Dussenne bleef bij Crotone de hele match op de bank.

Dennis Praet kon niet verhinderen dat zijn team Sampdoria met 2-1 ten onder ging op bezoek bij Chievo. Meggiorini (9.) en Pellissier (41., op penalty) scoorden voor de thuisploeg, de aansluitingstreffer van Schick (90.+3) viel te laat voor Sampdoria. Praet speelde de hele partij, terwijl Samuel Bastien bij Chievo niet van de bank geraakte.

In de stand is Chievo tiende met 25 punten, voor Udinese dat een punt minder telt. Sampdoria staat dertiende met 22 punten. Crotone (9 punten) geraakt niet weg uit de kelder van de rangschikking en bekleedt de achttiende stek.