De Wever op crisisvergadering – Brusselse burgemeester ziet fout tegenover bevolking en risico

De Wever op crisisvergadering - Brusselse burgemeester ziet fout tegenover bevolking en risico

Voor Brussels burgemeester Yvan Mayeur vormt de aanwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever op een crisisvergadering daags na de aanslagen van 22 maart, een fout tegenover de bevolking en het risico. Dat heeft Mayeur verklaard op de Franstalige openbare omroep RTBF.
“Indien de informatie klopt, is het ernstig op twee vlakken. Het gaat wellicht om een schending van het geheim van het onderzoek”, aldus Mayeur. “Ik heb trouwens als burgemeester van Brussel gevraagd te kunnen beschikken over informatie over de situatie in de stad, waar aanslagen hebben plaatsgevonden. De premier heeft me geantwoord dat hij me die informatie niet kon geven, omdat die afkomstig was van buitenlandse geheime diensten. Ik heb dat aanvaard. Daarvoor is een accreditatie nodig en burgemeesters staan niet op die hoogte in de hiërarchie. Ik begrijp en aanvaard dat, maar partijvoorzitters zijn helemaal niet bevoegd daarover te beschikken”.
De toekomst zal volgens de PS’er moeten uitwijzen of er een strafrechtelijke fout is gebeurd. “Maar het is een menselijke fout ten opzichte van de bevolking en ten opzichte van het risico”.

bron: Belga