Biljetten van 100 bolivar blijven langer in de omloop in Venezuela

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft beslist om de bankbiljetten van 100 bolivar in de omloop te houden tot 2 januari, als gevolg van de hevige protesten van de afgelopen dagen. Het meest gebruikte bankbiljet werd vrijdag officieel uit de omloop gehaald, wat volgens Maduro smokkelen zou tegengaan. Het briefje zou vervangen worden door een nieuw biljet van 500 bolivar, maar de invoering van dat nieuwe biljet loopt vertraging op, wat ertoe leidt dat de burgers geen basisproducten zoals voedsel kunnen kopen. Maduro noemt de vertraging een "daad van internationale sabotage", omdat de vliegtuigen met nieuwe bankbiljetten in het buitenland gedwongen werden om terug te keren. Ondertussen heeft de regering nieuwe leveringen georganiseerd.

De Venezolanen hadden tot 20 december de tijd gekregen om hun oude bankbiljetten om te wisselen. Veel handelaars weigeren sinds maandag de oude biljetten, en aan de banken vormen zich lange rijen van mensen die hun oude bankbiljetten willen inwisselen. Op verschillende plaatsen braken al protesten en plunderingen uit.

Venezuela wordt geconfronteerd met één van de grootste economische crisissen uit zijn geschiedenis. Het Zuid-Amerikaanse land is bijzonder afhankelijk van olie en kreunt onder de gevolgen van de lage prijzen. De koers van de bolivar gaat de dieperik in en de inflatie is buiten controle. Volgens het IMF zou de inflatie dit jaar uitkomen op 475 procent en volgend jaar nog toenemen tot 1.660 procent. Dat leidt tot een tekort aan bankbiljetten. Om de inflatie tegen te gaan kondigde Caracas aan biljetten van 500 en 5.000 bolivar in roulatie te brengen. Met een biljet van 100 bolivar kunnen de Venezolanen vandaag maar net een bonbon kopen.

bron: Belga