Australische premier wil na Queen Elisabeth II een Australische republiek

Australische premier wil na Queen Elisabeth II een Australische republiek
Australische premier wil na Queen Elisabeth II een Australische republiek

De Australische premier Malcolm Turnbull wil nog steeds een republiek Australië, maar wel pas nadat de heerschappij van de Britse koningin Elizabeth II voorbij is. Dat heeft hij zaterdag gezegd voor de Australian Republican Mouvement. De conservatief Turnbull is een van de grote voorvechters van een republiek met een Australische staatsleider, naar eigen zeggen vanuit een gevoel van patriottisme. Hij leidde de campagne voor de oprichting van een republiek in de aanloop naar een referendum rond de kwestie in 1999, maar toen stemden de Australiërs voor de status quo.
Zaterdagavond verklaarde hij voor de ARM dat hij en de voorvechters van een republiek “respect hebben voor de mensen die een verschillende mening hebben, maar onze enige motivatie is onze liefde voor ons land”.
De macht van de Britse kroon over Australië is eerder symbolisch. Queen Elizabeth is echter zeer populair bij de Australiërs, al is de monarchie in Australië volgens sommigen enkel maar een ouderwets overblijfsel van het Britse koloniale verleden. Binnen Turnbulls partij vrezen sommigen dan weer dat de republikeinse sympathieën van Turnbull de populariteit van de regering zouden schenden.
Turnbull benadrukte zaterdag dan ook dat hij beseft dat de Australiërs geen nieuw referendum willen zolang Elizabeth II op de troon zit. “Hoe minder de republikeinse beweging gepolitiseerd wordt, hoe groter de steun ervoor zal zijn, en als de kwestie echt actueel wordt, zal ze beter ontvangen worden”, aldus de premier.
Het merendeel van de Australiërs wil echter geen afstand nemen van de Britse troon. Volgens een peiling van Fairfax-Nielsen uit 2014 is 51 procent voor een status quo, terwijl slechts 42 procent een Australische republiek wil.

Bron: Belga