Vijf mensen opgepakt bij Frans-Spaanse operatie tegen ETA

Vijf mensen opgepakt bij Frans-Spaanse operatie tegen ETA
Vijf mensen opgepakt bij Frans-Spaanse operatie tegen ETA

Tijdens een gezamenlijke operatie tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA van de Franse en Spaanse politie zijn in Bayonne, in het Franse departement Pyrénées-Atlantiques, vijf mensen opgepakt. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek. Er werden ook wapens in beslag genomen. De vijf verdachten hebben allen de Franse nationaliteit. De politieoperatie was vooral gericht tegen een woning in het dorpje Louhossa. “De Guardia Civil heeft het arsenaal van de terroristische bende ETA in Frankrijk een zware slag toegebracht”, schreef het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter.
Op 5 november werd nog een van de laatste ETA-leiders, Mikel Irastorza, opgepakt in de buurt van Bayonne. Op 14 december werd een andere militant van de beweging opgepakt in Marseille. Die twee arrestaties waren eveneens het resultaat van een samenwerking tussen de Spaanse en Franse politie.
De ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Baskenland en Vrijheid), die strijdt voor de onafhankelijkheid van het Baskenland, heeft in de afgelopen decennia bij talrijke aanslagen 829 mensen gedood. Vooral de jaren tachtig van de vorige eeuw waren extreem bloederig.
De afscheidingsbeweging zwoor in oktober 2011 officieel het geweld af, maar heeft sindsdien haar wapens nog niet neergelegd en weigert ook om zich te ontbinden. De militanten eisen daarvoor eerst onderhandelingen met de Franse en Spaanse overheid over het lot van de zowat 400 leden die in de gevangenis zitten in beide landen, maar dat weigeren Parijs en Madrid.

Bron: Belga