Uit de hand gelopen antifascistische betoging: 56 gerechtelijke arrestaties

Uit de hand gelopen antifascistische betoging: 56 gerechtelijke arrestaties

De antifascistische betoging die deze voormiddag plaatsvond aan het De Meeûssquare in Brussel, is uitgelopen in relletjes en vernielingen. De Brusselse politie pakte uiteindelijk 56 manifestanten op aan de Naamsepoort. Volgens het Brusselse parket gaat het allemaal om gerechtelijke arrestaties. “Die mensen worden nu allemaal geïdentificeerd en in de loop van de dag wordt beslist of er mensen ter beschikking worden gesteld van het parket”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. De betoging begon rond 10.00 uur op het De Meeûssquare, waar sinds 1 april het kantoor gevestigd is van de Alliance for Peace and Freedom (APF), een Europese alliantie van nationalistische partijen. Die APF, waartoe onder meer het Griekse Gouden Dageraad, Forza Nuova uit Italië, het Spaanse Democracia Nacional, de Duitse NPD en het Belgische Nation behoren, organiseert dit weekend een congres op een onbekende locatie en dat was de aanleiding voor een honderdtal mensen om een protestbetoging te houden.

Die betoging was niet officieel toegelaten maar werd getolereerd. De betoging verliep ook rustig, tot een deel van de betogers zich afsplitste en stenen, flessen en rookbommetjes begon te gooien naar de politie die zich voor het APF-kantoor had opgesteld. De betogers verenigden zich vervolgens weer en trokken via de Luxemburgstraat naar de kleine Brusselse ring. In de Luxemburgstraat vernielden ze onderweg enkele bushokjes, de ruit van een KBC-kantoor en de achter- en zijruiten van een Mercedes-terreinwagen.

Op de kleine Brusselse Ring, ter hoogte van de Naamsepoort, werd de groep betogers omsingeld door verschillende wagens van de interventie-eenheden van de Brusselse politie. Die konden 56 betogers in de boeien slaan.
“We gaan die mensen nu allemaal identificeren en de camerabeelden uit de buurt analyseren om te zien of we iemand kunnen linken aan bepaalde feiten”, zegt de parketwoordvoerster. “In de loop van de dag wordt beslist of er mensen ter beschikking worden gesteld van het parket of de onderzoeksrechter.”

bron: Belga