Tiental minderjarigen in terreurdossiers, niet noodzakelijk voor plannen aanslag

Tiental minderjarigen in terreurdossiers

Het klopt niet dat er in ons land een tiental minderjarigen in gesloten instellingen zitten omdat ze een aanslag planden, zoals de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen schrijven. Wel zitten er een tiental minderjarigen in gesloten instellingen omdat ze op één of andere manier betrokken zijn in terrorisme-dossiers van het federaal parket. “Maar die waren zeker niet allemaal van plan een aanslag te plegen”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. Vrijdag raakte bekend dat een twaalfjarige jongen geprobeerd heeft om een spijkerbom te laten ontploffen op de kerstmarkt van Ludwigshafen. Hij zou de instructies voor zijn aanslag van Islamitische Staat gekregen hebben via de berichtenapp Telegram.

Ook in België lopen er terreuronderzoeken waarin minderjarigen betrokken zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de zoon van de radicale imam van Verviers, Shayl Alami, alias El Alami Amaouch, alias Alami abu Hamza. Die zoon had in augustus zelf een video verspreid waarin hij opriep om ongelovigen te doden. In andere gevallen gaat het om minderjarigen van wie een familielid plannen maakte om naar Syrië te reizen.

Daarnaast zijn er inderdaad ook enkele minderjarigen die actief waren op Telegram, het sociaal medium waarop onder meer Rachid Kassim zeer actief is. Kassim is het Franse kopstuk van IS dat ‘eenzame wolven’ rekruteert vanuit Irak. Enkele minderjarigen zouden ook een allusie gemaakt hebben op een aanslag maar van concrete plannen zou geen sprake zijn.

Alle minderjarigen die betrokken zijn in terreurdossiers van het federaal parket, zijn in handen gegeven van de lokale parketten van hun woonplaats en geplaatst in gesloten instellingen.

bron: Belga