Sportgala 2016 - Red Lions verkozen tot Ploeg van het Jaar

De Belgische nationale mannenhockeyploeg is zaterdag op het Sportgala in de Wild Gallery in Vorst verkozen tot Ploeg van het Jaar. In de jaarlijkse verkiezing van Sportspress hielden de Red Lions met 681 punten de Belgian Tornados (288) achter zich, dat is atletiekploeg in de 4x400m bij de mannen die in Rio maar nipt naast het podium greep. De zwemploeg in de 4x100m vrije slag bij de mannen strandde met 100 punten op de derde plaats. In de olympische finale finishten ze op de zesde plaats.

Op de erelijst volgen de hockeyers het Davis Cupteam op. Het is de tweede keer dat de Belgische nationale mannenhockeyploeg op deze erelijst terecht komt. In 2012 viel hen die eer na de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad Londen voor de eerste keer te beurt.

De Red Lions van bondscoach Shane McLeod eindigden dit jaar op de vijfde plaats in de Champions Trophy in Londen, maar hebben hun verkiezing natuurlijk te danken aan de knappe zilveren medaille die ze afgelopen zomer behaalden op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Daar moesten ze pas in de finale het onderspit delven voor Argentinië, nadat ze eerder in het toernooi in een Derby der Lage Landen Nederland hadden uitgeschakeld.

De opvolging lijkt trouwens verzekerd, want de Red Cougars plaatsten zich deze week voor de finale van het WK voor junioren (U21) in het Indiase Lucknow. Daarin nemen ze het zondag op tegen gastland India.