Minstens twaalf soldaten gedood bij jihadistische aanval in Burkina Faso

Minstens twaalf soldaten gedood bij jihadistische aanval in Burkina Faso
Minstens twaalf soldaten gedood bij jihadistische aanval in Burkina Faso

Bij een aanval tegen een konvooi van het Burkinese leger gevestigd in het noorden van het land, op een dertigtal kilometer van de Malinese grens, zijn vrijdag minstens twaalf soldaten om het leven gekomen. Het gaat om de dodelijkste jihadistische aanval tegen het leger in Burkina Faso tot nu toe. Het noorden van Burkina Faso is sinds april 2015 regelmatig het doelwit van islamistische aanvallen. In oktober van dit jaar kwamen al zes mensen (vier militairen en twee burgers) om het leven bij een aanval door jihadisten.
“Vandaag, op 16 december 2016 rond 05.30 uur, zijn bij een aanval tegen een konvooi van de antiterrorisme-eenheden van het leger (GFAT) in de stad Nassoumbou, in de buurt van de Malinese grens, twaalf soldaten omgekomen en zijn anderen gewond geraakt”, aldus de Burkinese president Rock Marc Christian Kaboré, zonder mee te delen hoeveel mensen juist gewond raakten. “Ik veroordeel met klem deze laffe aanval, die de wreedheid van de daders illustreert.”
Volgens de hoge commissaris van de provincie Soum was de aanval “de zwaarste jihadistische aanval ooit” tegen het Burkinese leger. Minstens vijf aanvallers werden eveneens gedood, aldus Mohamed Dah. “Ze arriveerden met een veertigtal personen aan boord van een pick-uptruck en motoren. Ze waren zwaar bewapend met kalasjnikovs en raketwerpers”, aldus Dah over de aanvallers. “Ze hebben op de hangars en tenten geschoten en verschillende voertuigen in brand gestoken.” Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten hadden de aanvallers jihadistische vlaggen bij zich.

Bron: Belga