KBVB weinig transparant over vergoedingen spelersmakelaars

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de bedragen die jaarlijks door clubs en spelers worden overgemaakt aan "tussenpersonen" (ofwel spelersmakelaars) niet gepubliceerd, nochtans een eis van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Daardoor is België één van de minst transparante landen in West-Europa, zo schrijft L'Avenir zaterdag. In 2015 voerde de FIFA een nieuw reglement in. De nationale federaties zijn sindsdien verplicht op het einde van de maand maart de volgende gegevens bekend te maken: de contactgegevens van de tussenpersonen, de transacties waarbij ze betrokken waren en het totale bedrag aan vergoedingen die aan hen werd overgemaakt door spelers en clubs.

De KBVB blijkt echter weinig transparant door enkel de lijst met in België actieve spelersmakelaars te publiceren, dit in tegenstelling tot de Engelse, Portugese of Nederlandse federaties. Zij kwamen wel hun verplichtingen na.

In juli 2016 heeft de KBVB wel "discreet een document online geplaatst met daarin 74 handtekeningen van contracten of transfers uitgevoerd in eerste en tweede klasse tussen 1 april en 30 juni... 2015", zo onderlijnt L'Avenir.

Pierre François, CEO van de Pro League, verdedigt de publicatie van de gedateerde gegevens door de werklast die weegt op de Pro League en de clubs. "De vorige publicatie liep vertraging op (juli in plaats van maart) omdat het een nieuw reglement betrof en er veel vragen behandeld moesten worden vooraleer we over de gegevens beschikten die klaar waren voor publicatie. Deze vertraging is niet enkel in België het geval", zo klinkt het.

bron: Belga