Geweld Syrië – Obama wil onafhankelijke observatoren om evacuatie van Aleppo te controleren

Geweld Syrië - Obama wil onafhankelijke observatoren om evacuatie van Aleppo te controleren
Geweld Syrië - Obama wil onafhankelijke observatoren om evacuatie van Aleppo te controleren

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag tijdens zijn laatste persconferentie opgeroepen tot de ontplooiing van team van “onafhankelijke observatoren” in de Syrische stad Aleppo. Die stad is verwoest door een “barbaarse aanval” door het regime, dat opnieuw de evacuatie van burgers en rebellen heeft stopgezet. “Op dit moment is de wereld verenigd rond de horror door de barbaarse aanval door het Syrische regime en zijn Russische en Iraanse bondgenoten op de stad Aleppo”, aldus Obama, die het conflict in Syrië “een van de moeilijkste kwesties” van zijn presidentschap noemde. De president maakt melding van “signalen over de executie van burgers” en roept op tot het sturen van onpartijdige observatoren naar Aleppo, om onder meer de evacuatie van de burgers en de rebellen in het oog te houden.
Frankrijk diende vrijdag een ontwerpresolutie met een gelijkaardige voorstel bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland toonde zich al sceptisch tegenover het voorstel. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties wordt mogelijk nog dit weekend over het ontwerp gestemd.
Donderdag ging de operatie van start om de mensen te evacueren die zich in de laatste door terreurgroep Islamitische Staat bezette delen van de stad bevinden. Na de evacuatie zou het Syrische regime die delen dan kunnen heroveren. Het proces verloopt echter niet van een leien dakje, aangezien de regering de rebellen ervan beschuldigt de voorwaarden van het akkoord niet te respecteren door het vuur te openen en mensen te gijzelen. Daardoor moesten de bussen die de mensen moesten evacueren rechtsomkeer maken.
VN-secretatisch-generaal Ban Ki-moon heeft ondertussen opgeroepen om de evacuaties opnieuw van start te laten gaan. Hij noemde Aleppo een “synoniem voor de hel”. En ook de vertegenwoordigster van de Wereldgezondheidsorganisatie Elisabeth Hoff heeft haar bezorgdheid uitgedrukt: “er zijn nog grote aantallen vrouwen en kinderen jonger dan 5 jaar die de stad moeten verlaten. We weten dat de wanhopig zijn”.
Volgens VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zitten er nog ongeveer 40.000 burgers en tussen de 1.300 en 5.000 strijders en hun families vast in de door de rebellen gecontroleerde stadsdelen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maakte ondertussen melding van 8.500 geëvacueerde personen sinds donderdag.

Bron: Belga