Belgische journalisten liepen in Congolese val

De Belgische journalisten die vrijdag werden opgepakt in Congo, zijn terug in België. Op het vliegtuig kregen ze hun paspoort en smartphones terug, zegt VRT-journalist Peter Verlinden. Hij werd vrijdag samen met een ploeg van VTM bij het ministerie van Informatie geroepen. “Ze zeiden dat het was om onze accreditatie af te ronden. We gingen er goedgelovig naartoe, maar het was een val.” De reportageploegen van beide zenders waren in Congo naar aanleiding van de gespannen situatie omdat president Joseph Kabila weigert op te stappen, maar ze werden opgepakt en moesten het land dezelfde dag nog verlaten. “Men verweet ons fouten met het visum, maar dat was perfect in orde”, zegt Verlinden. “Onze smartphones namen ze in beslag en pas op het vliegtuig kregen we ze terug. Draaimateriaal hadden we nog niet bij. We hebben wel een pleidooi moeten houden om onze persoonlijke spullen en technische bagage te kunnen ophalen in het hotel, maar dat is gelukt.”
Verlinden volgt Congo al bijna dertig jaar. “Ik werd al verschillende keren opgepakt, maar dit had ik nog niet meegemaakt. Du jamais vu”, vertelt hij. “Het zegt veel over de verharding van het regime.” Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders raadt alle Belgen “van wie de aanwezigheid niet essentieel is” aan om het land te verlaten. Verlinden begrijpt die beslissing. “Als je veel ervaring hebt, weet je wat je moet doen”, zegt hij. “Maar de typische anti-Belgische en anti-blanke stemmingmakerij kan altijd verkeerd uitdraaien. Mochten mijn vrouw en kinderen er zijn, zou ik ook willen dat ze vertrekken.”
Congo maakt momenteel een zware politieke crisis door omdat president Joseph Kabila zich niet lijkt neer te leggen bij het feit dat zijn tweede en volgens de grondwet ook laatste ambtstermijn afloopt. Nieuwe verkiezingen werden steevast op de lange baan geschoven en zouden nu plaats moeten vinden in april 2018. Er worden onderhandelingen gevoerd over een periode van politieke transitie. De oppositie heeft in afwachting van de uitkomst van die gesprekken haar oproep om op straat te komen, opgeschort.

bron: Belga