Zuhal Demir (N-VA) “gechoqueerd” omdat Turkse zender haar in PKK-kamp plaatst

Zuhal Demir (N-VA) "gechoqueerd" omdat Turkse zender haar in PKK-kamp plaatst

Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) wordt op de Turkse nieuwszender A Haber voorgesteld als aanhanger van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De zender gebruikt daarvoor beelden van het Canvas-programma De afspraak, waarin Demir nochtans expliciet zei “geen sympathie” voor de PKK te hebben. Ze vindt het “choquerend in welk spel ik ben terechtgekomen”. De uitzending van De afspraak dateert van afgelopen maandag. Demir, die zelf Koerdische roots heeft, kwam er praten over de aanslagen vorige week in Istanboel, opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK. Tijdens het gesprek maakte ze duidelijk dat ze “een pacifist” is die “geen sympathie” heeft voor de PKK. “Het is niet omdat je Koerdische roots hebt, dat je voor de PKK bent”, zei ze. De beelden van die uitzending worden door A Haber net gebruikt om Demir voor te stellen als aanhanger van de PKK.

Zowel in Turkije als in België kreeg Demir negatieve reacties, ze werd zelfs bedreigd. “Ik vind het choquerend in welk spel ik ben terechtgekomen”, reageerde ze op Radio 1. “Als ik door de media naar mijn mening gevraagd wordt over Turkije of de Koerdische zaak, dan zal ik áltijd op mijn woorden letten. (…) Als je dan ziet wat een van de grootste Turkse zenders van dat interview maakt – dat ik zogezegd de PKK-terreur verheerlijk – dan val je van je stoel.”

Kamervoorzitter Siegfried Bracke noemde het voorval op Facebook “stuitend en gevaarlijk”. Hij zal de zaak aankaarten bij de ambassadeur van Turkije. Belga kon Bracke en zijn woordvoerster vrijdag niet bereiken voor meer commentaar. Buitenlandse Zaken zei dat het geen initiatief neemt.

bron: Belga