Trump vraagt zich af waarom Witte Huis niets deed aan Russische hacking

Trump vraagt zich af waarom Witte Huis niets deed aan Russische hacking

De Amerikaanse verkozen president Donald Trump vroeg zich donderdag af waarom het Witte Huis niet sneller optrad tegen de hacks van Rusland tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. Hij reageerde daarmee op de mediaberichten dat de Russische president Poetin persoonlijk zou zijn bij de operatie. “Als Rusland, of een andere entiteit, hackte, waarom heeft het Witte Huis dan zo lang gewacht om op te treden? Waarom klagen ze er pas over nadat Hillary verloren heeft?”, vroeg Trump zich af op Twitter.
De Amerikaanse televisiezender berichtte woensdag dat twee hooggeplaatsten bij de inlichtingendiensten er sterk van overtuigd zijn dat Poetin aanwijzingen gaf over hoe de informatie die van de Democraten gestolen werd gelekt moest worden.
Witte Huis-woerdvoerder Josh Earnest wilde niet expliciet bevestigen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten tot de conclusie kwamen dat Poetin achter de hacks zat, maar wees in plaats daarvan naar een verklaring van het Witte Huis in oktober, waarin het zei dat hooggeplaatste Russische ambtenaren betrokken waren. Volgens Earnest was die verklaring een “vrij duidelijke” verwijzing naar Poetin.
Volgens het Trump-team is de hele discussie enkel een poging van de Democraten om afbreuk te doen aan zijn verkiezingsoverwinning, maar volgens Earnest zou het er goed aan doen om een onafhankelijk onderzoek naar de feiten te steunen.
Het Witte Huis verdedigde ook de beslissing om niet krachtdadiger op te treden. Het wilde vermijden dat de perceptie zou ontstaan dat de inlichtingendiensten voor politieke doeleinden gebruikt werden.

bron: Belga