Trump president-elect – Door Trump benoemde ambassadeur in Israël wil zich in “hoofdstad” Jeruzalem vestigen

Trump president-elect - Door Trump benoemde ambassadeur in Israël wil zich in
Trump president-elect - Door Trump benoemde ambassadeur in Israël wil zich in "hoofdstad" Jeruzalem vestigen

David Friedman, een advocaat zonder diplomatieke ervaring die de Amerikaanse president-elect Donald Trump donderdag benoemd heeft tot ambassadeur in Israël, kijkt ernaar uit zijn taak op te nemen “in de eeuwige hoofdstad van Israël, Jeruzalem”. Friedman raakt daarmee een heel gevoelig punt in de regio. Voor het grootste deel van de internationale gemeenschap, en ook voor Washington, is Tel Aviv de Israëlische hoofdstad. Friedman herhaalt op die manier een campagnebelofte van Trump, die toen had verzekerd dat de Verenigde Staten Jeruzalem zouden erkennen als de Israëlische hoofdstad en er hun ambassade zouden vestigen. “Als Amerikaans ambassadeur in Israël zal David Friedman de speciale relatie die onze twee landen verenigt, onderhouden”, meldt Trump in het persbericht. Hij noemt wel de locatie van de ambassade niet. “Zijn nauwe band met Israël zal zijn diplomatieke missie ondersteunen, en zal een prachtige troef zijn voor ons land terwijl we onze banden met onze bondgenoten versterken en strijden voor de vrede in het Midden-Oosten”, vervolgt Trump.

Op zijn benoeming kwam onmiddellijk kritiek. Zo noemde de New York Times Friedman een “hardliner” die banden heeft met Israëlisch extreemrechts. Friedman is, nog volgens de krant, een aanhanger van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en heeft linkse Amerikaanse Joden al beledigd – hij vergelijk ze met de Joden die de nazi’s tijdens de holocaust geholpen hebben.

De linkse organisatie J Street zei dat de Amerikaanse senatoren, die Friedmans benoeming moeten bekrachtigen, “moeten beseffen dat de meeste Amerikaanse Joden gekant zijn tegen de meningen en waarden die deze man vertegenwoordigt”.

Na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, in september, kondigde Trump aan dat hij, als hij verkozen zou worden, Amerika Jeruzalem zouden erkennen als “ondeelbare hoofdstad van de staat Israël”.

Bron: Belga