Reportageploegen van VRT en VTM NIEUWS uit Congo gezet

Reportageploegen van VRT en VTM NIEUWS uit Congo gezet

Twee reportageploegen van de VRT en van VTM NIEUWS hebben het bevel gekregen om Congo te verlaten. Het gaat om journalisten Robin Ramaekers (VTM) en Peter Verlinden (VRT). Ze zijn in het Afrikaanse land naar aanleiding van de gespannen situatie omdat de Congolese president Joseph Kabila weigert op te stappen als president. Dat melden de nieuwsdiensten van de beide zenders. De reportageploeg van VRT Nieuws reisde naar Congo om verslag uit te brengen over de geplande protesten tegen het aanblijven van president Kabila. Volgens de grondwet moet Kabila op 19 december, na twee ambtstermijnen als president, aftreden. De zittende president schrapte de geplande presidentsverkiezingen en sloot een akkoord met een klein deel van de oppositie om de verkiezingen uit te stellen tot april 2018. Op die manier kan hij in het zadel blijven.

Peter Verlinden kwam vrijdag aan in Kinshasa en meldde zich met zijn journalistenvisum aan bij een ministerie om zijn accreditatie in orde te laten brengen. De journalist van de openbare omroep werd samen met zijn reportageploeg opgepakt. Al hun materiaal is voorlopig in beslag genomen en ze worden vanavond op een vlucht naar Brussel gezet.

Bij de commerciële zender VTM klinkt quasi hetzelfde verhaal. Ramaekers en zijn cameraman Jo Verstichel kwamen donderdagavond aan in de Congolese hoofdstad Kinshasa en wachtten er op een persaccreditatie. Ze hadden wel degelijk een visum, maar de Congolese regering duldt volgens VTM NIEUWS duidelijk geen pottenkijkers en nam hun paspoorten en gsm’s in beslag. Ramaekers en de andere persmensen moesten Congo onmiddellijk verlaten.

bron: Belga