Palestijnen waarschuwen Trump voor verhuis Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een hoge vertegenwoordiger van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft gewaarschuwd voor een verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. "Een dergelijke stap, moest die plaatsvinden, is een zware schending van het internationaal recht en de heersende VN-resoluties", zei Wasel Abu Youssef, lid van het uitvoerend comité van de PLO. "Dat kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor de Palestijnse zaak, maar ook voor de regio als geheel". President-elect Donald Trump heeft zijn adviseur David Friedman tot de volgende ambassdeur in Israël benoemd. Friedman verwacht vanuit Jeruzalem te kunnen werken, klonk het in een mededeling van Trumps overgangsteam.

Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad". Dat omvat ook het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem hun hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Trump heeft eerder al gezegd dat hij van plan is de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem en de stad te erkennen als de hoofdstad van Isarël. De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem echter niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.

bron: Belga