Orange België wil meesurfen op supersnel netwerk van Proximus

door
Belga
Leestijd 1 min.

Orange België roept de Belgische overheid op om Proximus te verplichten zijn nieuwe supersnelle glasvezelnetwerk open te stellen voor de concurrentie. Er zijn daarover gesprekken bezig met de regulator, laat de telecomoperator weten. Proximus kondigde aan in de komende tien jaar 3 miljard euro te investeren in de uitrol van een glasvezelnetwerk dat tot in de bedrijven en huizen komt. Dat maakt op termijn internetsnelheden tot potentieel 40 gigabits per seconde of meer mogelijk.

Orange België pleit voor een "open model", waarbij concurrenten tegen betaling ook gebruik kunnen maken van de infrastructuur. Orange biedt momenteel op die manier al internet aan via de kabel van Telenet, dat wel al verplicht werd zijn kabel open te stellen. "Zo'n model laat niet alleen toe om het vezelnetwerk verder uit te rollen en die uitrol te versnellen, maar stimuleert ook de concurrentie. En dat is in het voordeel van de consument", stelt Orange.

Op de persconferentie van Proximus over de plannen wilde minister van Telecom Alexander De Croo zich over de kwestie niet uitspreken: "Het is aan de regulator om dat te bekijken. Maar we zien hier alvast dat infrastructuurconcurrentie werkt. We hebben in België twee netwerken, terwijl er in veel landen maar een is."

bron: Belga