Obama houdt zijn laatste persconferentie van 2016

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) zijn laatste persconferentie van 2016 gegeven. De conferentie kon worden opgedeeld in wierook en tranen. Wierook in zijn overzicht van acht jaar in het Witte Huis, tranen om de nederlaag van Hillary Clinton en de gebeurtenissen in het Syrische Aleppo. Voor beide tegenslagen ziet Obama dezelfde schuldige: Vladimir Poetin. Tegen de Russische president zou hij in september gezegd om "er mee op te houden" - met het hacken van informatie van de Democratische Partij. En ook voor de "val" van (het door rebellen en jihadisten vier jaar lang bezette Oost-)Aleppo is Poetin volgens de Witte Huisbaas de hoofdschuldige, samen met de Syrische president Bashar al-Assad.

Obama zei voorts te hopen dat zijn opvolger, Donald Trump, akkoord gaat met een onderzoek naar de veronderstelde Russische cyberaanvallen op de VS, zeker nu na de CIA ook de FBI van mening blijkt dat de hackingpraktijken uit Rusland kwamen. Trump heeft tot dusver het verhaal als zou Poetin duchtig meegewerkt hebben aan een verkiezing van de Republikeinse kandidaat weggelachen. En dat binnen de GOP zoveel politici Rusland niet ongenegen zijn, steekt Obama: "(Ronald) Reagan zou zich in zijn graf omdraaien", zei hij. Reagan stond bekend als een oude communistenvreter, maar wist als president wel in Reyjkjavik een enorme doorbraak met de Sovjetunie te bewerfkstelligen.

Eerder vrijdag had Hillary Clinton het stilzwijgen doorbroken waarin zij zich sinds haar verkiezingsnederlaag had gehuld. Die nederlaag, aldus de Democrate, is grotendeels te wijten aan Poetin en de FBI-directeur, die een week voor de verkiezingen Clintons e-mailgate nog eens opfriste.

Ook Michelle Obama deed vrijdag haar zegje, in een interview met Oprah Winfrey. Zij haalde zwaar uit naar Trump en zei dat de Verenigde Staten spijt zullen hebben omdat met het opstappen van haar man "geen volwassene" meer in het Witte Huis zal wonen. Met de Obama's zal ook de hoop uit het Witte Huis verdwijnen, orakelde zij.

bron: Belga