Kernkabinet zet zoektocht naar NMBS-baas voort

Kernkabinet zet zoektocht naar NMBS-baas voort

De topministers zetten hun zoektocht naar een opvolger van Jo Cornu aan het hoofd van de NMBS voort. Bevoegd minister François Bellot (MR) wil dit weekend landen. Voor premier Charles Michel moet de beslissing zo snel mogelijk vallen. De zoektocht naar een nieuwe ceo bij de NMBS is al langer aan de gang. De huidige topman Jo Cornu (1944) heeft al een tijd geleden aangegeven dat hij met pensioen wil. Headhuntersbureau Odger Berndtson schoof voormalig Electrabel-topvrouw Sophie Dutordoir, Jean-Paul Van Avermaet van bewakingsfirma G4S, ceo André Bouffioux van Siemens Belux en directrice Christiane Franck van de Brusselse waterdistributiemaatschappij Vivaqua naar voren.

De onderhandelingen slepen al een tijdje aan. Voor aanvang van het kernkabinet gaf CD&V-vicepremier Kris Peeters aan geen koppeling te willen van de benoeming met andere benoemingsdossiers. Daarbij viseerde hij N-VA, die al langer de politieke krachtsverhoudingen beter wil weerspiegeld zien. “Dat is oude politieke cultuur. Ik had begrepen dat N-VA daar voor paste”, luidde het.

Ook Open Vld-vicepremier Alexander De Croo vind dat overheidsbedrijven als de NMBS “in het verleden te vaak als de zandbak van de politieke benoemingen werden gezien”. Voor De Croo zou “minder politiek bij de NMBS een goede zaak zijn”.

Premier Michel zei na afloop van de kern dat de facto rekening moet worden gehouden met de zesde staatshervorming en het feit dat de raad van bestuur van de NMBS open moet staan voor een vertegenwoordiging van de gewesten. N-VA-vicepremier Jan Jambon benadrukte dat de beste kandidaat het moet halen. Ook hij verwees naar de rol van de gewesten, waardoor “ook de raad van bestuur mee in de picture komt”.

bron: Belga