Fregat Louise-Marie weer op weg naar België

Fregat Louise-Marie weer op weg naar België

Een delegatie van de Kamercommissie Defensie is samen met generaal Claude Van De Voorde, de kabinetschef van defensieminister Steven Vandeput, in het Siciliaanse Catania aan boord van het fregat Louise-Marie gegaan. Na een deelname van 43 dagen aan de Europese operatie tegen mensensmokkelaars Sophia, zet de Louise-Marie vrijdagavond opnieuw koers naar België. In juni en juli volgend jaar neemt een Belgisch fregat opnieuw aan Sophia deel. Alles samen heeft de Louise-Marie 172 migranten die op weg waren naar Europa en in de problemen waren gekomen, in veiligheid kunnen brengen. Er werden 68 schepen gecontroleerd, bij vier schepen werd aan boord gegaan.
De ministerraad zette het licht al op groen voor een nieuwe, derde Belgische deelname aan Sophia. Kolonel Pierre Gérard, een medewerker van minister Vandeput, kan echter nog niet zeggen wanneer precies een van de Belgische fregatten opnieuw zal vertrekken.
De huidige deelname startte op 11 november. Op 23 december zou de Louise-Marie en haar 155-koppige bemanning opnieuw in eigen land moeten zijn.

bron: Belga