EU-top – Hollande “kan zich niet inbeelden” dat Rusland veto gebruikt voor humanitaire resolutie

EU-top - Hollande
EU-top - Hollande "kan zich niet inbeelden" dat Rusland veto gebruikt voor humanitaire resolutie

De Franse president François Hollande zei donderdagavond in Brussel dat hij zich “zelfs niet kan inbeelden” dat Rusland zich zou verzetten tegen de “humanitaire resolutie” die Frankrijk wil indienen bij de VN-Veiligheidsraad. EU-sancties zijn een optie, maar zover zijn we nog niet”, zei Hollande aan de pers na de Europese top. Volgens hem moet de Europese Raad “zich de komende weken uitspreken” in geval van nieuwe mensenrechtenschendingen.
“Al meerdere keren heeft Rusland zijn veto uitgesproken (over resoluties over Syrië, red.), maar zou Rusland ook zijn veto gebruiken voor een resolutie die een humanitair doel heeft? Wat een verantwoordelijkheid zou Rusland dan dragen!”, klonk het fel. “Ik kan me niet voorstellen dat het mogelijk is dat te doen”, aldus Hollande, die zei dat het ging om het voeden van 50.00 tot 100.000 mensen en het verzorgen van kinderen en ouderen.
Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad op vraag van Frankrijk in spoedzitting bijeen, om de humanitaire toestand in de tweede stad van Syrië te bespreken.
Frankrijk wil een resolutie die een rechtskader creëert voor de ontplooiing van internationale waarnemers, aldus Hollande.
Donderdag werden duizenden burgers en rebellen in Aleppo geëvacueerd, een maand nadat het Syrische regime een gewelddadig offensief startte met de hulp van Rusland en Iran.

Bron: Belga