EU-top – Europese leiders hebben “politieke controle” over Brexit-onderhandelingen

EU-top - Europese leiders hebben "politieke controle" over Brexit-onderhandelingen

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben donderdagavond de top in Brussel afgerond met een korte gedachtenwisseling over de aanstaande Brexit-onderhandelingen. Voor het Europees Parlement voorzien de leiders geen rol in de cockpit van de onderhandelingen met Londen. Ten laatste tegen eind maart wil de Britse premier Theresa May de onderhandelingen over het vertrek van haar land uit de Europese Unie opstarten. Na het vertrek van May bespraken de leiders hoe ze het gigantische onderhandelingswerk met Londen willen organiseren.
“We keurden de organisatorische structuur goed, met de Europese Raad (de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders, nvdr) die de politieke controle over het proces behoudt en de Europese Commissie als onderhandelaar, en Michel Barnier als hoofdonderhandelaar van de Commissie”, kondigde Europees president Donald Tusk aan.
In de aanloop naar de top had het Europees Parlement bij monde van hoofdonderhandelaar Guy Verhofstadt fel protest aangetekend tegen de secundaire rol die de instelling in de onderhandelingen krijgt toebedeeld. Verhofstadt herinnerde eraan dat ook het halfrond de uiteindelijke deal met de Britten moet goedkeuren.
Niettemin kwam er donderdagavond slechts een kleine toegift. Het parlement mag mee aan tafel schuiven wanneer de sherpa’s van de regeringsleiders de vergaderingen van de Europese Raad voorbereiden en de Commissie moet het parlement regelmatig informeren. “Dat is misschien niet genoeg, dat kan ik begrijpen, maar ik denk dat dit een constructieve methode voor onze samenwerking zal zijn”, stelde Tusk.

bron: Belga