EU-top – Europese leiders bereiden mogelijke top met Turkije voor

EU-top - Europese leiders bereiden mogelijke top met Turkije voor

De Europese Unie gaat mogelijk volgend voorjaar een top met Turkije houden. Dat heeft Europees president Donald Tusk aangekondigd na afloop van een top met de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel. Volgens Tusk bespraken de leiders de mogelijkheid om een top te houden tussen de leiders van de Europese instellingen en Turkije. “We hebben een mandaat om dit in de loop van de komende maanden te organiseren.”
“We hebben de duidelijke intentie om onze dialoog met Turkije voort te zetten. We hebben genoeg gespreksonderwerpen om zo’n top te rechtvaardigen”, zei Tusk. De Pool verwees onder meer naar het vluchtelingenakkoord en de uitbouw van een douane-unie.
De relaties tussen Europa en het Turkije van president Recep Tayyip Erdogan zijn bijzonder gespannen. Europa veroordeelde de forse repressie van Erdogan na de mislukte coup van juli en zette de toetredingsonderhandelingen op een laag pitje, Ankara dreigt het vluchtelingenakkoord met Europa op te zeggen indien Europa de beloofde opheffing van de visumplicht voor Turken niet naleeft. De Europeanen willen echter dat Turkije daarvoor eerst zijn antiterrorismewet aanpast.

bron: Belga