Drie Oegandese rebellen gedood bij aanval in Noord-Kivu

Drie Oegandese rebellen gedood bij aanval in Noord-Kivu

Bij twee aanvallen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn drie vermoedelijke Oegandese rebellen om het leven gekomen. Dat meldt de VN-zender Radio Okapi op gezag van militaire bronnen. Het Congolese leger (FARDC) en de blauwhelmen van de VN-missie in Congo (Monusco) hebben vrijdagochtend twee aanvallen van de rebellen tegengehouden tegen het dorp Nadwi en het kamp Garlic, op zowat vijftig kilometer van de stad Beni, ten noorden van de provincie Noord-Kivu. De rebellen werden teruggedreven na meer dan een uur van hevige gevechten.
Drie aanvallers werden gedood en enkele soldaten van de FARDC raakten gewond, aldus kapitein Mak Hazukay, de woordvoerder van de operaties Sokola 1, die bevoegd in voor de strijd tegen de gewapende groeperingen in Noord-Kivu.
De in Oeganda gestichte islamistische rebellengroep Allied Democratic Forces (ADF), die zich verzet tegen de Oegandese president Yoweri Museveni, is aanwezig in Congo sinds 1995.
Sinds oktober 2014 zijn ongeveer 700 mensen gedood in een reeks slachtpartijen en aanvallen in de regio Beni. Volgens het Congolese leger en Monusco zitte de ADF-rebellen achter die aanvallen.

bron: Belga