CD&V wil quota’s om mensen met beperking aan werk te helpen

CD&V wil quota's om mensen met beperking aan werk te helpen

Omdat de overheden de streefcijfers voor de aanwerving van personen met een beperking niet halen, willen Sabine de Bethune en Brigitte Grouwels (CD&V) ze vervangen door dwingende quota’s. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag. De overheden zouden normaal 3 procent van hun jobs moeten invullen met personen met een beperking. Maar dat streefcijfer wordt vandaag niet gehaald. Sinds 2014 gaan de Vlaamse cijfers zelfs achteruit, omdat heel wat oudere ambtenaren met een beperking die zijn afgevloeid niet vervangen werden.
Met de dwingende quota’s zouden net als in Duitsland boetes moeten betaald worden als de ze niet gehaald worden. De boetes gaan naar een fonds om mensen met een beperking aan werk te helpen.
De Bethune legt nu een pakket van maatregelen neer bij verschillende beleids­niveaus. CD&V keurde het plan goed op haar partijcongres. Een conceptnota wordt binnenkort besproken in het Vlaams Parlement. Voor federale maatregelen, zoals het combineren van een uitkering met een job, hoopt de senatrice de verschillende beleidsniveaus samen te brengen in een interfederaal plan.

bron: Belga