Bijna 1 op de 10 kruipt op oudejaarsavond met 7 glazen of meer nog achter het stuur

Bijna 1 op de 10 kruipt op oudejaarsavond met 7 glazen of meer nog achter het stuur

Op oudejaarsavond is bijna 8 procent van de Belgen van plan om zeven glazen alcohol of meer te drinken en toch nog nog achter het stuur te kruipen. Dat blijkt uit een enquête van het BIVV. Het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid besluit uit de enquête dat de overgrote meerderheid van de Belgen het “zeer goed” doet, zegt woordvoerder Stef Willems. “We willen de anderen oproepen om, zoals de meeste bestuurders, ook hun voorzorgen te nemen als ze een glas willen drinken tijdens de feestdagen.” De populairste voorzorgsmaatregel is thuis vieren, wat een op de drie plant te doen. Een kwart kiest een BOB. Die oplossing is vooral populair bij mensen onder de 34 (42 procent). Een op de zeven Belgen blijft dan weer slapen op hun feestlocatie. Nog eens een derde drinkt niet of zegt zeker te zijn onder de wettelijke alcohollimiet te zitten. Van de ondervraagden die de auto nemen, zegt drie kwart niet te drinken of maximaal drie glazen naar binnen te slaan. Van de 8 procent die zegt zeven glazen of meer te drinken, zegt een deel dat ze dan nog kunnen rijden. Willems voegt hier wel aan toe dat niet gevraagd is in welke tijdsspanne die glazen geconsumeerd worden.

Zoals bekend breekt het menselijk lichaam gemiddeld 0,15 promille alcohol per uur af. Het BIVV wijst erop dat dat op geen enkele manier sneller gebeurt. Toch denkt 10 procent van de ondervraagden (en 16 procent van de ondervraagden jonger dan 34) dat veel eten dat proces versnelt. 4 procent meent dat koffie helpt, terwijl dat net de werking van alcohol verlengt.

Bij net geen kwart van de ongevallen (23 procent) op oudejaarsavond en Nieuwjaar is een chauffeur betrokken die onder invloed van alcohol reed. Tijdens een normaal weekend is dat 19 procent, en tijdens de kerstdagen 16 procent. Het BIVV ondervroeg voor deze enquête een representatief staal van 1.000 Belgen.

bron: Belga