Bart Swings grijpt macht in marathonvierdaagse

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings heeft vrijdag in Utrecht de tweede manche van de marathonvierdaagse gewonnen. Op de Vechtse Banen verwees de 25-jarige Vlaams-Brabander de Nederlanders Robert Post en Rick Smit naar de ereplaatsen. Hij was de snelste van een kopgroep van zeven rijders. Na twee dagen voert Swings het klassement aan, voor Smit en Frank Vreugdenhil. Op de openingsdag was de Belgische allrounder achter Gary Hekman in de honderd ronden lange race in Leeuwarden als tweede geëindigd. Zaterdag komt hij echter niet meer aan de start in Breda. De nummer twee van het EK allround geeft de voorkeur aan het Belgische sportgala.

"Helaas kan ik het leiderspak niet aantrekken, maar hopelijk krijg ik er wel eentje mee om thuis in de kast te hangen", zei Swings. "Ik zie deze vierdaagse vooral als een training voor de langebaan, het is leuk om zo'n zware koers te rijden. Ik ben twee keer op het podium geëindigd, een betere training kan ik niet bedenken."

Voor Swings was het de derde marathonzege in zijn loopbaan. Eerder zegevierde de student uit Leuven in twee races voor de reguliere KNSB Cup.

Bij de vrouwen, die zeventig ronden schaatsten, won de Italiaanse Francesca Lollobrigida voor de tweede achtereenvolgende keer.

De vierdaagse is een speciale reeks koersen. Een dergelijke slopende meerdaagse marathonncyclus heeft tien jaar lang niet op de agenda gestaan. De klassementsaanvoerder mag zich tooien in een ruitjespak van telecomsponsor KPN. Destijds schaatste de nummer een rond in een spruitjespak, een idee van de toenmalige geldschieter, groenteveiling The Greenery.

.

bron: Belga