Tip: met deze doe-het-zelfdecoratie imponeer je je gasten

Met een beetje creativiteit en goede wil creëer je moeiteloos een feeërieke eindejaarssfeer, zonder alle overconsumptie. Door bijvoorbeeld niet te veel uit te geven aan decoratie of geschenkverpakkingen. Hier zijn alvast enkele ideetjes om goedkoop je cadeaus in te pakken en je feesttafel te versieren.

Al sinds begin december is iedereen in de ban van de eindejaarsaankopen. Om je broek niet te scheuren én in één moeite door ook de planeet te helpen redden, kan je origineel decoreren met gebruikt en natuurlijk materiaal. En dat gaat verder dan gewoon wat geld besparen, want zelf de mouwen opstropen is de ideale manier om een leuk moment te beleven met familie of vrienden. Bovendien stop je wat van jezelf in je interieur. Resultaat: een uniek en exclusief decor, dat een pak origineler is dan wat je elders vindt. Om het verschil te maken, moet je gewoon wat tijd reserveren… en onze tips volgen!

Voor de tafeldecoratie vind je alles in de natuur. Denk maar aan dennenappels, klimop en kruiden zoals kaneel en steranijs. Je kan ze verspreiden over de hele tafel of er een mooie centrepiece mee maken. Schilder bijvoorbeeld een oude schoendoos zwart en plak er dennen- of klimoptakjes op. Op dit groene bedje leg je dan sinaasappels, waarin je wat kruidnagel prikt. Koop servetten van gerecycleerd papier, rol ze op en bind ze toe met een touwtje. Zo kan je er bijvoorbeeld nog een takje hulst tussen stoppen. Als je wat meer tijd hebt, kan je ook theelichtjes in grote appelsienen en pompelmoezen steken, die je uitholt en perforeert met een cookie cutter. Tot slot schrijf je de namen van je gasten op kaartjes, die je afwerkt met nog een streepje groen.

Laat je fantasie de vrije loop met kraft- en krantenpapier, textiel en groen. Inpakken, een touwtje errond en versieren met wat groene takjes en kleurrijke besjes. En waarom niet decoreren met een leuke tekening, of de naam van de bestemmeling schrijven met lijm of verf, besprenkeld met glittertjes? Nog origineler is inpakken in krantenpapier en onder het touwtje een oude zwart-witfoto stoppen. Ga gewoon naar de rommelmarkt en koop er een oud fotoalbum. Zo maak je niet alleen gegarandeerd indruk op je gasten, maar geef je die oude plaatjes ook een tweede leven. Onweerstaanbaar charmant! Pak je je cadeaus liever in met textiel? Duik dan op zolder even in die zak met weg te geven kleren en snijd er een stuk uit, om een grote strik rond het cadeau te maken.

Voor de dennenboom gaat er niets boven citrusvruchten en dennenappels. Snijd een sinaasappel en citroen in schijfjes van 5 millimeter dik en laat die drogen op de verwarming. Daarna prik je er gewoon een gaatje in. Een touwtje erdoor en ze zijn klaar om in de boom te hangen! Je kan ook slingers maken uit lapjes textiel. Of dennenappels en steranijs, naturel of met glitters, met een touwtje in je kerstboom hangen. Mooi, goedkoop… en het ruikt heerlijk!

Lucie Hage