Commotie na reportage over mannelijke dominantie in Franse moslimwijken

Foto YouTube

In Frankrijk is er veel te doen om een reportage van televisie zender France 2. Daarin is te zien hoe wijken gedomineerd worden door mannen en het vrouwen niet in dank wordt afgenomen wanneer ze bepaalde bars of winkels binnenstappen.

Het stuk kaart de dominantie van moslimmannen in bepaalde wijken in Frankrijk aan. Vrouwen worden zelfs verzocht om cafés te verlaten. Twee buurtbewoonsters nemen in de reportage de proef op de som en stappen een bar in Parijse voorstad Sevran binnen. Dat doen ze regelmatig, om het debat aan te gaan. Zo proberen ze hun plaats in het openbare leven terug op te eisen.

De vrouwen worden bij binnenkomst vrijwel meteen op de korrel genomen. Een man wijst het duo erop dat ze beter elders hun koffie opdrinken. Wanneer ze vervolgens vragen naar zijn reactie als zijn nichtje de keet zou binnenstappen, reageert de man met de woorden: “Zij zou gewoon thuisblijven. Ze doet wat ze wilt, maar hier komt ze niet binnen”. Een andere man laat op geheel eigen wijze weten: “We zijn hier in Sevran, niet in Parijs. Hier heerst een andere mentaliteit. Het lijkt hier meer op de situatie thuis”.

Ook wanneer het duo geïnterviewd wordt, krijgt de kijker een voorbeeld van de mannelijke dominantie voorgeschoteld. Een man in een geblindeerde wagen komt de vrouwen intimideren, waarna het interview op vraag van het tweetal afgebroken wordt.

De reportage heeft veel los gemaakt. Ondertussen regent het getuigenissen van vrouwen op sociale media, die dezelfde dingen meemaakten. Vrouwenorganisaties organiseren in Parijs en andere Franse steden ondertussen marsen om de situatie te keren.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=XQnwpmUh4Xs[/embedyt]