Voor het eerst borium aangetroffen op Mars

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de planeet Mars is voor het eerst het scheikundig element boor of borium aangetroffen, zo heeft allesoversterrenkunde.nl gemeld. De aanwezigheid van dit semi-metaal kan erop wijzen dat er op het hemellichaam langdurig "voor leven geschikt" grondwater is geweest. De ontdekking was het werk van de Amerikaanse robotjeep Curiosity in de Gale-krater. Miljarden jaren geleden stond die (deels) onder water, luidt het.

Het boor is aangetroffen in aders van calciumsulfaatmineralen. Op Aarde ontstaan zulke boorafzettingen op plaatsen waar veel grondwater is verdampt. Hoe dat op de Rode Planeet precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het is volgens de website denkbaar dat het water van het voormalige Gale-meer boor bevatte, dat uiteindelijk terechtkwam in de kleiafzettingen op de bodem. Vervolgens droogde het meer op en ontstonden er barsten in het onderliggende grondgesteente. Hierdoor kon grondwater in contact komen met de kleiafzettingen en kwam het borium, samen met calciumsulfaat, in de barsten terecht.

Een andere mogelijkheid is dat het boor, samen met allerlei zouten, op de bodem van het meer achterbleef toen dit opdroogde. Hierdoor zou een boorrijke laag zijn ontstaan op een niveau dat nog niet door Curiosity is bereikt. Grondwater zou deze laag later hebben opgelost, waarna het boor en de zouten in de barsten van het grondgesteente terechtkwamen.

Volgens het Los Alamos National Laboratory zou het grondwater 0 tot 60 graden warm zijn geweest en een ph van neutraal tot alkaline hebben. Het komt aldus leven ten goede.

bron: Belga