"Verdachte wilde Amerikanen aanvallen op Thalys"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ayoub El-Khazzani, de man die in augustus 2015 een aanslag wilde plegen op de Thalys, heeft aan de Franse onderzoeksrechter verklaard dat hij toen "van plan was Amerikanen aan te vallen". Dat heeft het Franse persbureau AFP uit gerechtelijke hoek vernomen. De verdachte was op 21 augustus vorig jaar in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de Thalys naar Parijs gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met een kalasjnikov in de hand uitkwam. Vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - konden hem evenwel overmeesteren, waardoor er slechts drie mensen gewond raakten.

Woensdag werd de 27-jarige El-Khazzani vijf uur lang ondervraagd door een onderzoeksrechter. Zijn advocate had na afloop van dat verhoor al te kennen gegeven dat de verdachte een "precies, vastgesteld doelwit" had en dus "geen massamoord wilden begaan". Maar ze wenste toen geen verdere details over dat specifieke doelwit te geven.

De verdachte zou tijdens het verhoor ook meer informatie hebben gegeven over zijn banden met Abdelhamid Abaaoud, een van de coördinatoren van de aanslagen die op 13 november vorig jaar plaatsvonden in Parijs.

Bron: Belga