Twee jaar cel voor ‘waarschuwingsschot’ met luchtdrukgeweer

De Ieperse strafrechter heeft een twintiger veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan achttien maanden effectief. Toen hij met een luchtdrukgeweer een naar eigen zeggen waarschuwingsschot afvuurde, raakte hij een kennis in het oog. Het slachtoffer krijgt een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro. Er is een deskundige aangesteld. Op 19 januari 2015 vuurde K.V. (21) een schot af vanop de eerste verdieping van zijn woning. Het oog van A.H. (23) werd geraakt en liep ernstige schade op. Hij sprong voor zijn toenmalige vriendin T.F. (22) om haar te beschermen. Het koppel wilde hun hond ophalen, die bij K.V. verbleef. Toen ze aan de deur stonden, weigerde hij om open te doen. Na het schot, liep de jongeman de vriendin van het slachtoffer nog achterna met een samoeraizwaard.

De twintiger krijgt een fikse celstraf voor de feiten. Van de twee jaar gevangenisstraf worden zes maanden met uitstel verleend. Hij moet ook een boete van 1.200 euro betalen. De openbare aanklager vroeg de onmiddellijke aanhouding, maar daar ging de rechtbank niet op in. K.V. was immers ter zitting aanwezig en wordt binnenkort voor de tweede keer vader.

Zelf beweerde K.V. dat het enkel om een waarschuwingsschot ging en dat er sprake was van provocatie. Naar eigen zeggen had hij zelfs niet op het slachtoffer gemikt. Zelf daagde hij het koppel ook voor de rechter, voor bedreigingen en vernielingen. De twee werden vrijgesproken.

Omdat het nog niet duidelijk is of A.H. zijn oog kan houden, werd een provisioneel bedrag van 5.000 euro toegekend. Op burgerlijk gebied wordt de zaak verdergezet op 18 mei 2017.

bron: Belga