Syrische kinderen in oorlogsgebied lopen meer risico op blijvende gezondheidsschade

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een studie naar de invloed van langdurig geweld op de gezondheid van Syrische kinderen in oorlogsgebied heeft aangetoond dat deze kinderen grote risico's lopen op blijvende gezondheidsschade. Dat maakt het UZ Brussel bekend in een persbericht. Dr. Gerlant van Berlaer van het UZ Brussel voerde samen met de Rode Halve Maan van Qatar in mei 2015 het onderzoek uit. De studie omvat 1.001 kinderen afkomstig uit Aleppo (41 procent), Idleb (36 procent), Hamah (15 procent) en Lattakia (8 procent). De gemiddelde leeftijd van de betrokken kinderen is 6 jaar. De impact van de oorlog op de familiale toestand, de gezondheid en de scholing van de kinderen waren de centrale thema's die onderzocht werden.

De gezondheidstoestand van de kinderen is het meest schrijnend. Zo beschikt 64 procent niet meer over een kinderarts en is intussen 72 procent van de kinderen niet meer beschermd door vaccinatie. Gezonde voeding is ook een probleem, want 16 procent van de kinderen beschikt hier niet over en 15 procent heeft geen toegang tot veilig drinkbaar water.

Het onderzoek toont nog aan dat de helft van de kinderen geen onderwijs krijgt. Een vijfde van de kinderen is bovendien dakloos en ondergebracht in tentenkampen. Eén op twintig verloor minstens één ouder in de oorlog.

"Syrische kinderen lopen in deze omstandigheden enorme risico's op blijvende gezondheidsschade en een te grote leerachterstand. Gevolgen die de toekomst van Syrië langdurig compromitteren", zegt dr. van Berlaer.

bron: Belga