Syriërs schrijven geschiedenis met de bevrijding van Aleppo

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Syrische staatsleider Bashar al-Assad heeft donderdag in een korte videoboodschap op de Facebookpagina van het presidentschap over de zege van zijn troepen in Aleppo gezegd dat "de Syriërs geschiedenis hebben geschreven" door de terroristen uit de op een na grootste stad van het land te verdrijven. "Met de bevrijding van Aleppo kan gezegd worden dat de situatie is gewijzigd, niet enkel voor Syrië, niet enkel voor de regio, maar voor iedereen", zei hij al glimlachend op de beelden die vermoedelijk met een gsm zijn gefilmd.

"De geschiedenis wordt nu geschreven. Dat is belangrijker dan simpele felicitaties", voegde hij eraan toe, verwijzend naar een "voor" en "na" de "bevrijding van Aleppo", waar in de laatste rebellenwijken, die de afgelopen weken zwaar werden gebombardeerd, een begin is gemaakt met de evacuaties.

Het eerst konvooi met vertrekkers was samengesteld uit ziekenwagens en bussen met 951 personen aan boord, onder hen meer dan 200 rebellen, en 108 gewonden, ook opstandelingen, aldus een militaire bron.

Het verlies van Aleppo is een zware tegenslag voor de rebellen, die het oosten van Aleppo al sinds 2012 bezet hielden. Voor de regering betekent de overwinning, die mee mogelijk werd gemaakt door de steun van Rusland, het belangrijkste succes sinds het begin van de burgeroorlog in 2011.

Bron: Belga