Regering blijft bij haar standpunt over visum Syrisch gezin

Regering blijft bij haar standpunt over visum Syrisch gezin

De federale regering blijft erbij dat het Syrische gezin dat naar België wil komen de mogelijkheid heeft om in Libanon veilig onderdak te krijgen. Dat bevestigde buitenlandminister Didier Reynders (MR) nadat verschillende parlementsleden tijdens een debat over de val van Aleppo opnieuw aangedrongen op toegeeflijkheid. Terwijl de evacuatie van gewonden en burgers uit het oosten van Aleppo stilaan op gang kwam, had een hele reeks Kamerleden vragen voor Reynders over de rol die ons land kan en zou moeten spelen.

Op zowat alle banken klonk de afschuw voor het geweld en de bloedvergieten. Verschillende parlementsleden drongen aan op EU-waarnemers bij de evacuatie van het gevallen rebellenbolwerk, extra humanitaire hulp vanuit ons land en Belgische steun voor humanitaire corridors. Er werd ook opgeroepen tot een forser Europees standpunt tegen Bashar al-Assads beschermheren Rusland en Teheran, maar tegelijk ook betreurd dat Europa te verdeeld is en de diplomatie “alweer” geen antwoord had.

Reynders bracht in herinnering wat België de voorbije jaren gedaan heeft in de regio, inclusief steun aan vluchtelingenkampen in de regio en de inzet van F-16’s tegen terreurgroep IS. Hij bevestigde dat ons land op de Europese top donderdag pleit voor EU-waarnemers, maar bracht in herinnering dat dit een beslissing vereist van de VN-Veiligheidsraad. België steunt ook de piste om een internationaal juridisch systeem op poten te zetten om straffeloosheid voor het regime te voorkomen.

Dat laatste punt werd alvast ruim toegejuicht, ook door de oppositie. Onder anderen sp.a-fractieleidster Meryame Kitir drong echter ook aan op extra humanitaire hulp. “Ons land stond op de eerste rij om bombardementen uit te voeren in regio. Gaan we vandaag ook voorop lopen om ons humanitaire hart te tonen? ”

De oppositie trok de discussie ook door naar het veelbesproken getouwtrek rond een humanitair visum voor een gezin uit Aleppo. “De regering is de voorbije jaren veel te passief geweest rond Syrië, behalve op één punt: het verhinderen van een visum voor een gezin dat vastzit in Aleppo. Waarom in hemelsnaam?”, sneerde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Ook PS-fractieleidster Laurette Onkelinx noemde de Libanon-piste van de regering “cynisch”, wetende dat het land al 1,5 miljoen Syriërs opvangt.

“Politiek en intellectueel oneerlijk”, zo reageerde Open Vld’er Patrick Dewael op het “vermengen” van beide debatten. “Ik wil niet meedoen aan het selectief sussen van jullie geweten. Als we spreken van één visum, waarom dan niet over tien, twintig of vijftigduizend voor iedereen in die belegerde stad”, wierp hij de oppositie voor de voeten. “U zegt hier: met één geval is mijn geweten op een selectieve manier gesust.”

bron: Belga