Prinses Astrid reikt trofee uit aan trotse Nafi Thiam

door
Belga
Leestijd 3 min.

Prinses Astrid heeft donderdag op het Brusselse stadhuis de 88e Nationale Trofee voor Sportverdienste uitgereikt aan Nafi Thiam, winnares van de gouden medaille op de zevenkamp tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Naast Thiam werden met Pieter Timmers, de Red Lions, Joachim Gérard en Laurens Devos ook de andere aanwezige medaillewinnaars van de Olympische en Paralympische Spelen van Rio in de bloemetjes gezet. Met de 21-jarige Nafi Thiam wint al voor de negentiende keer een atle(e)t(e) de trofee. Thiam volgt de Belgian Tornados op die in 2015 de trofee ontvingen. Thiam benadrukte nog maar eens hoe onverwacht de gouden medaille voor haar was en hoe vereerd ze is met de bekroning. "Ik ging op de Spelen in elke discipline voor een persoonlijk record, ik keek enkel naar de volgende proef. Natuurlijk had ik nooit gedacht te bereiken wat ik bereikt heb. In de toekomst ga ik opnieuw op dezelfde manier te werk gaan. Ik wil focussen op records, niet op plaatsen. Die komen automatisch wel. Ik besef dat er meer druk op mijn schouders zal komen te liggen, maar ook daar ben ik van overtuigd mee om te kunnen gaan."

Kim Gevaert, die de trofee in 2006 (samen met Tia Hellebaut) en in 2007 (met het 4x100m-estafetteteam) kreeg, erkende dat de trofee vaak naar de atletiek gaat, maar beklemtoonde ook dat Thiam nu eenmaal een fantastische prestatie heeft geleverd. "Het klopt dat de atletiek vaak deze trofee wint. Maar in dit geval is er geen discussie, denk ik. Nafi is de beste ambassadrice die de atletieksport zich kan wensen. Ze is intelligent en zeer volwassen voor haar leeftijd. Dat de atletiek zo vaak de trofee wint, komt ongetwijfeld omdat het een echte olympische sport is. Als je dan in de zevenkamp ook nog eens het wereldrecord hoogspringen breekt, dat is ongelooflijk."

Eddy De Smedt, de Belgische delegatieleider op de Spelen, kon zijn bewondering ook moeilijk onder stoelen of banken steken. "We hebben het heel vaak met minder moeten doen, maar nu staat hier een echte topper op het podium. Eigenlijk hebben we er twee, want ook Greg Van Avermaet had deze prijs zeker verdiend. Het verbazende aan Thiam is vooral haar leeftijd. Dat ze op zo'n jonge leeftijd (21) zo'n prestatie heeft kunnen leveren op zo'n belangrijk moment, doet voor de lange termijn niets dan goeds verhopen. Ik bedoel wel expliciet de lange termijn. Het feit dat ze haar sport blijft combineren met haar studies is allesbehalve evident. Er mogen op korte termijn van Nafi geen wonderen verwacht worden, maar ik ben er zeker van dat die 'wonderen' er op lange termijn zeker inzitten."

Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur was trots deze trofee aan Thiam te kunnen overhandigen. "Nafi is een uitzonderlijke atlete, die de perfectie nastreeft in liefst zeven disciplines." Terloops kon Mayeur ook nog meegeven dat Brussel officieel de kandidatuur van Parijs steunt om de Olympische Spelen van 2024 te organiseren. "Parijs verdedigt de waarden die wij uitdragen en ligt bovendien 'om de hoek'. Het is een uitgelezen gelegenheid om de Spelen opnieuw in Europa te organiseren, dichtbij ons. Onze atleten zullen daar hoe dan ook wel bij varen."

bron: Belga