Ook groenen nomineren kandidaat-voorzitter Europees Parlement

Ook groenen nomineren kandidaat-voorzitter Europees Parlement

De Britse Jean Lambert is door de groene fractie in het Europees Parlement voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Ze treedt in de arena tegen de kandidaten van de andere fracties: Antonio Tajani (EVP), Gianni Pittella (S&D), Helga Stevens (N-VA/ECR) en Eleonora Forenza (extreemlinks). Ook Guy Verhofstadt (Open Vld/ALDE) wordt genoemd, maar hij is officieel (nog) geen kandidaat. Jean Lambert, afkomstig uit Londen, is naar eigen zeggen vereerd met haar nominatie. “Deze verkiezing komt op een cruciaal moment, zowel voor ons parlement als voor de Europese Unie. Het is cruciaal dat we een kandidaat hebben die de kernwaarden van de EU vertegenwoordigt en verdedigt.”

Lambert zetelt al sinds 1999 in het Europees Parlement. Ze hoopt dat ze met haar kandidatuur de verschillende politieke families kan bereiken en kijkt uit naar “een positieve en geëngageerde campagne”.

Het is nog niet duidelijk hoe die campagne gaat verlopen. Het parlement heeft de gewoonte voor de stemming in de plenaire vergadering een consensuskandidaat te zoeken, maar het is niet zeker dat dat deze keer zal lukken. De verkiezing van de opvolg(st)er van Martin Schulz vindt op dinsdag 17 januari plaats.

bron: Belga