Nederlandse premier Rutte gematigd optimistisch over verdrag met Oekraïne

Nederlandse premier Rutte gematigd optimistisch over verdrag met Oekraïne

De Nederlandse premier Mark Rutte is “gematigd optimistisch” dat hij met de andere Europese leiders een vergelijk kan vinden over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat zei hij vandaag bij zijn aankomst op een Europese top in Brussel. Een mislukking van het akkoord zou volgens hem “het grootste cadeau” zijn dat de Europeanen aan de Russische president Vladimir Poetin kunnen geven. Het associatieakkoord met Oekraïne is geblokkeerd sinds de Nederlandse kiezers zich dit voorjaar in een referendum uitspraken tegen het akkoord. Daardoor kunnen onze noorderburen het verdrag voorlopig niet ratificeren. Rutte hoopt vandaag de andere Europese leiders achter een juridisch bindende verklaring te kunnen scharen die tegemoet komt aan de belangrijkste bekommernissen van de neen-stemmers.

Zo wil Rutte “voor eens en altijd vaststellen” dat het verdrag Nederland “niet dwingt om Oekraïne het lidmaatschap te geven”. Dat is meteen het belangrijkste knelpunt, want Oost-Europese landen vinden dat Oekraïne op termijn bij de Europese club moeten kunnen aansluiten. “Er zijn nog een paar hobbels”, erkende de Nederlandse premier, die niettemin “met gematigd optimisme” de beraadslagingen met de andere leiders aanvat.

Rutte, die volgend jaar naar de stembus moet, beseft naar eigen zeggen dat ook een Europese verklaring niet alle Nederlandse neen-stemmers zal overtuigen. Toch wil hij zich inspannen voor een oplossing die op instemming kan rekenen in het Nederlandse parlement. Ook hij beklemtoont het geopolitieke belang van het verdrag met Oekraïne. “Het is een symbool geworden van een Europa dat eensgezind is tegen Rusland.”

bron: Belga