Na Kruishoutem geeft ook gemeenteraad Zingem zegen over fusieplannen

Nadat de bestuurscoalitie in Kruishoutem maandag al haar fiat gaf om een fusie met de gemeente Zingem te bestuderen, werd die intentie donderdagavond ook in Zingem bekrachtigd op de gemeenteraad. Wel zal er in Zingem begin volgend jaar allicht een volksraadpleging georganiseerd worden. In Kruishoutem stemde oppositiepartij N-VA maandagavond tegen. “Hun tegenstem werd niet gemotiveerd, en dat terwijl hun partij nationaal voor fusies is”, merkt burgemeester Joop Verzele (CD&V) op. Oppositiepartij Open Vld onthield zich tijdens de stemming in Kruishoutem.
In Zingem zagen de liberalen, die er ook in de oppositie zitten, de behandeling van het agendapunt over de opstart van een studie liever uitgesteld tot na een referendum. Daar ging de meerderheid niet op in, dus ook Zingem gaat akkoord met de opstart van een studietraject dat tegen eind 2017 moet zijn afgerond. De oppositie in Zingem stemde tegen.
Wel volgt er allicht in februari of maart een referendum over de kwestie in Zingem, want Open Vld verzamelde 1.699 handtekeningen om dat af te dwingen. “We halen ruimschoots de ondergrens van 1.500 handtekeningen”, zegt raadslid Geoffrey Verleyen (Open Vld). Hij betreurt wel dat de principiële beslissing niet werd uitgesteld, aangezien de Vlaamse Adviescommissie voor Volksraadplegingen vond dat een referendum best voor een principiële beslissing doorgaat.
De Zingemse burgemeester Kathleen Hutsebaut (CD&V) wijst er op dat het controleren van de handtekeningen twee tot drie weken zal duren en denkt dat de organisatie van een referendum op de gemeenteraad van 26 januari behandeld wordt.

bron: Belga