Is Kabila's economisch imperium reden waarom hij niet wil opstappen?

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Congolese president Joseph Kabila en zijn familie beschikken over een zakenrijk dat hen "honderden miljoenen dollars" heeft opgebracht. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het financieel persagentschap Bloomberg donderdag bericht, minder dan een week voor het einde van Kabila's tweede en laatste ambtstermijn. "Samen hebben de Kabila's een netwerk aan bedrijven opgebouwd, in alle sectoren van de Congolese economie. De draagwijdt van die economische belangen "zou kunnen helpen begrijpen waarom de president de oproepen van de Verenigde Staten, de Europese Unie en een meerderheid van de Congolezen om volgende week op te stappen, blijft negeren". Drie journalisten van Bloomberg werkten een jaar aan hun onderzoek naar het "zakennetwerk" van de presidentiële familie. Ze baseren zich op tientallen interviews en duizenden juridische en bedrijfsdocumenten. Het zakennetwerk van de Kabila's heeft participaties in "minstens 70 bedrijven".

"Kabila, zijn vrouw, zijn twee kinderen en acht van zijn broers en zussen controleren zo meer dan 120 toelatingen om goud, diamanten, koper, kobalt en andere mineralen te ontginnen in Congo". De Bloomberg-journalisten omschrijven de familie als een clan die een onstilbare dorst naar geld heeft. Behalve de mijnbouw is de familie ook betrokken in de bankensector, de landbouw, de luchtvaart, bouw, horeca, reisbureaus en nachtclubs. Die bedrijven hebben hun hoofdzetel in Congo, maar ook in de Verenigde Staten, Tanzania en op de fiscale paradijzen Panama en Niue.

De voormalige Belgische kolonie staat bekend om zijn uitzonderlijke bodemrijkdom, en de grote armoede waarin de bevolking leeft: volgens de VN moet bijna 90 procent van de bevolking het met minder dan 1,25 dollar per dag doen.

Kabila kwam in 2001 aan de macht na de moord op zijn vader, de rebellenleider die in 1997 president werd. In 2006 en 2011 werd hij verkozen tot president - de tweede keer tijdens een zeer dubieuze stembusgang. Zijn tweede mandaat loopt af op 20 december, en de grondwet verbiedt hem een derde mandaat. Omdat er nog altijd geen presidentsverkiezingen gehouden werden, blijft Kabila intussen aan de macht.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende ziet er, in zijn bekende stijl, een poging van de westerse landen in om Congo te beschadigen. Hij merkt ook nog op dat geen enkele wet de president of zijn familie verbiedt om zaken te doen.

Bron: Belga