Hasselaar bij vijftig beste leraren ter wereld

Koen Timmers uit Hasselt is genomineerd voor de Global Teacher Prize. Samen met 49 andere leerkrachten is hij geselecteerd uit 20.000 kandidaten. Timmers is de eerste Belg die voor de prijs in aanmerking komt. “Ik vind het best wel een eer dat ik genomineerd ben”, vertelt Koen Timmers. “Vorig jaar heeft Stephen Hawking de top tien bekendgemaakt, en de paus de winnaar. Dat maakt het heel professioneel en niet te vergelijken met andere wedstrijden.”

Koen Timmers geeft al 17 jaar informatica in het volwassenenonderwijs CVO De Verdieping in Heusden-Zolder. Maar daarvoor werd hij niet genomineerd. Timmers heeft in april een project opgestart in een vluchtelingenkamp in Kenia waarbij leerkrachten vanuit verschillende landen lesgeven aan vluchtelingen via Skype. “Dat is een heel groot vluchtelingenkamp met 180.000 vluchtelingen”, aldus Timmers. “Het kamp heeft 30 scholen met telkens 20 lokalen. Wanneer ik, of een andere leerkracht, les geef via Skype, zitten letterlijk 150 studenten naar één laptopscherm te kijken.”

Maar dat is niet alles, Timmers richtte in 2000 zijn eigen online school op waar bijna 20.000 studenten gebruik van maken. “En dan heb ik ook een aantal educatieve projecten op poten gezet die ik altijd internationaal probeerde te maken”, vertelt hij. “Iets waar ik fier op ben is een project rond water waarbij ik samenwerkte met 9 scholen uit 6 continenten.”

De winnaar van de Global Teacher Prize wordt op 19 maart bekendgemaakt in Dubai en wint 1 miljoen dollar.

bron: Belga