Grieks parlement keurt kerstcadeau voor gepensioneerden goed

Grieks parlement keurt kerstcadeau voor gepensioneerden goed

Het Griekse parlement in Athene heeft donderdag een maatregel goedgekeurd om de arme Griekse gepensioneerden een kerstbonus van de overheid te geven, een controversiële maatregel die weerstand oproept bij de internationale kredietverleners. Het geschenk aan de gepensioneerden in combinatie met de verderzetting van de btw-verlaging voor de Griekse eilanden zorgt voor spanningen met de internationale schuldeisers, die Griekenland met een lening van 86 miljard euro overeind hielden.
De Griekse regering onder leiding van premier Tsipras, die wordt geplaagd door stakingen tegen de besparingsmaatregelen, beloofde vorige week dat ze 617 miljoen euro onder 1,6 miljoen gepensioneerden zou verdelen. Het geld is afkomstig van een begrotingsoverschot.
Tsipras beloofde ook dat het btw-tarief voor de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee 16 procent zal blijven, zolang de bewoners te lijden hebben onder de vluchtelingencrisis. Bij de laatste financiële reddingsoperatie in mei beloofde de Griekse regering nog om het btw-tarief te verhogen naar 24 procent.
In een reactie op Tsipras’ plannen zei een woordvoerder van het Europese steunfonds (ESM) woensdag dat de internationale kredietverleners eerst de impact van de aangekondigde betalingen moeten analyseren, vooraleer verdergegaan kan worden met de maatregelen om de Griekse schulden op korte termijn te verlichten, die vorige week werden goedgekeurd door de ministers van Financiën van de eurolanden.
De Franse president Hollande sprak zich donderdag uit tegen de idee om de Grieken te straffen door de maatregelen op te schorten. “Het is uit den boze dat er nog meer inspanningen gevraagd worden van Griekenland. Ik wil dat de Grieken behandeld worden met waardigheid, dat ze in de eurozone blijven en dat we eindelijk een oplossing vinden voor de Griekse schuld.”

bron: Belga