Genderdataportaal gender.brussels moet strijd naar gendergelijkheid helpen

Genderdataportaal gender.brussels moet strijd naar gendergelijkheid helpen

Amazone, het Kruispunt Gendergelijkheid en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets hebben donderdag het genderdataportaal gender.brussels gelanceerd. De nieuwe website moet een gids worden naar genderdata en zo de strijd voor gendergelijkheid blijven aangaan. Gender.brussels moet geïnteresseerden snel de weg tonen naar alle in gender gespecialiseerde overheden, instanties, middenveldorganisaties en genderdata. Gegevens over bevolking, gezondheid, onderwijs, bestaansonzekerheid, arbeidsmarkt en vervoer zullen allemaal beschikbaar zijn en worden opgesplitst naar mannen en vrouwen. De open data worden daarnaast nog verzameld op opendatastore.brussels, waar ontwikkelaars gratis de data kunnen raadplegen.
“Genderdata zijn niet enkel de basis voor een krachtig beleid voor meer gelijkheid tussen Brusselse mannen en vrouwen. Met genderdata kunnen ook digitale apps worden ontwikkeld voor de uitdagingen van vrouwen in de grootstad”, vertelt staatssecretaris Debaets.
Het opvolgen van de impact op gender is bovendien een rechtstreeks gevolg van het uitvoeringsbesluit van de ordonnantie Gendermainstreaming dat onder impuls van staatssecretaris Debaets in 2015 werd goedgekeurd.
De genderdata maken het mogelijk om de impact van het beleid op vrouwen en mannen snel op te sporen. Zo blijft de strijd naar gendergelijkheid een actueel onderwerp, tot groot genoegen van Amazone.
“Gendergelijkheid is een transversale materie. Hierover de vinger aan de pols houden is een belangrijke kwestie”, vertelt Marleen Teugels, de directrice van Amazone.

bron: Belga