Geen punten voor Charleroi en Standard, twee duels achter gesloten deuren voor Rouches

Geen punten voor Charleroi en Standard

Standard Luik moet twee matchen achter gesloten deuren afwerken en de maximumboete van 5.000 euro betalen omwille van de incidenten tijdens de Waalse derby van speeldag zeventien in de Jupiler Pro League. Charleroi kreeg ook een match achter gesloten deuren opgelegd, maar die sanctie is voorwaardelijk. Ook de Carolo’s worden beboet met 5.000 euro. Dat heeft Hubert Poncelet, voorzitter van de Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB), vandaag bekendgemaakt op de bondszetel in Brussel. Standard en Charleroi worden gestraft naar aanleiding van ongeregeldheden met supporters tijdens de derby van 4 december. De match werd bij een 1-3 tussenstand na 68 minuten gestaakt door Serge Gumienny. De Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie besliste ook om conform artikel 1917.3 van het bondsreglement geen punten toe te kennen. De commissie vindt dat beide supportersclans verantwoordelijk zijn voor de definitieve stillegging van de match.

Standard kreeg van de commissie een speeldag achter gesloten deuren opgelegd. De Rouches hebben 15 dagen om beroep aan te tekenen, waardoor ze ten vroegste na de winterstop in een leeg Sclessin moeten voetballen. Ook de voorwaardelijke sanctie van 2 maart (match achter gesloten deuren) wordt effectief gemaakt. Charleroi moet ervoor zorgen dat zijn supporters zich het komende jaar niet opnieuw misdragen of er volgt ook een thuismatch zonder publiek. Beide partijen kunnen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in beroep gaan.

De partij in het Stade du Pays werd in de tweede helft tot twee keer toe tijdelijk stilgelegd, nadat supporters van Standard Charleroi-doelman Penneteau hadden bekogeld met aanstekers en er ook bommetjes in zijn buurt waren ontploft. Gumienny floot de match na een korte pauze telkens opnieuw op gang, maar na twee derde wedstrijd gooiden supporters van de Carolo’s een drinkbeker naar Standard-doelman Hubert. Daarna ging er ook een bommetje in zijn doelgebied af. Gumienny was het beu en floot de wedstrijd definitief af.

bron: Belga