Europese socialisten roepen Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem op het matje

Europese socialisten roepen Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem op het matje

Van je familie moet je het hebben. De socialisten in het Europees Parlement willen dat Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, zelf lid van de Nederlandse PvdA, zich verantwoordt omdat hij tegen de afspraken in een schuldverlichting voor Griekenland tegenhoudt. “Een schandalige beslissing”, zegt Kathleen Van Brempt (sp.a). Dijsselbloem kondigde woensdagavond aan dat een begin deze maand aan de Grieken toegezegde schuldverlichting niet kan doorgaan. De reden? Premier Alexis Tsipras wil de laagste pensioenen een eenmalige dertiende maand toekennen en wil enkele eilanden in de Egeïsche Zee financieel tegemoetkomen “zolang de vluchtelingencrisis duurt”. Kostprijs: 617 miljoen euro.

Kathleen Van Brempt verwijt Dijsselbloem “een schandalige beslissing die louter omwille van politiek-ideologische motieven is ingegeven”. De socialistische fractie in het Europees Parlement, waarvan Van Brempt vicevoorzitter is, wil dat Dijsselbloem zich op een extra vergadering van de fractievoorzitters komt verantwoorden. Ze wijst erop dat ondanks het lopende noodprogramma Tsipras niets ongehoords voorstelt. “Volgens de afspraken mag Griekenland, bij een eventuele surplus, die middelen gebruiken voor sociale programma’s. Er is dus geen enkele juridische reden om Griekenland hiervoor te straffen”, zegt Van Brempt.

Ze vermoedt dat Dijsselbloem handelt op aansturen van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Hij kan het niet laten zijn afkeer voor Griekenland te pas en te onpas te ventileren, aldus Van Brempt. Ze heeft het over een politiek-ideologische zet, “georchestreerd door de haviken van de austeriteit”.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin, die lid is van de Eurogroep, wees er donderdag al op dat aan de schuldverlichting geen voorwaarden verbonden zijn en dat Dijsselbloem niet in naam van de hele Eurogroep spreekt. Ook de Franse president François Hollande staat aan de kant van de Grieken. “Ik wil dat Griekenland waardig behandeld wordt. We kunnen van Griekenland geen bijkomende inspanningen vragen”, zei de socialist bij zijn aankomst op de Europese top.

bron: Belga